A comunica este o artă bazată pe mecanisme, tehnici și noțiuni care pot fi învățate și apoi integrate în modul tău de a te exprima. Antrenamentul zilnic îți garantează reușita, iar erorile din etapa învățării sunt indicii că ești pe calea cea bună.
Mulți oameni se tem să înceapă o conversație având îngrijorarea că nu știu să se exprime. Au poate o grămadă de idei interesante, dar le este greu să le expună.
Teama lor poate avea multiple cauze, precum cea de a nu fi înțeles mesajul lor de către interlocutor, de a nu fi criticați de interlocutor pentru ideea pe care doresc să o exprime sau, pur și simplu, preferă să țină în interiorul lor emoția și gândurile care îi compleșesc.
Comunicarea, ca și noțiune, presupune exprimarea, informarea, transmiterea a ceva. Însă maniera în care faci acest lucru este extrem de importantă.
Simpla acțiune de a vorbi nu înseamnă comunicare. Intonația, cuvintele folosite, claritatea mesajului transmis, limbajul non verbal, înțelegerea și recepționarea corectă a mesajului tău de către interlocutor, toate au o importanță deosebită în acțiunea de a comunica.
A comunica este o arta, pe care o poți deprinde prin învățare și antrenament zilnic. Nu te teme să greșești în evoluția ta și nu te lăsa învins de primul eșec. Devino preocupat în a reuși ca fiecare experiență în această etapă a învățării, să fie puțin mai bună ca cea anterioară.
Comunicarea se face zilnic și diferă de contextul social în care te poți afla. Dar comunicarea va începe întotdeauna cu tine. Tu știi să comunici cu tine? Te-ai întrebat vreodată cum poți face acest lucru?
Începi prin a te gândi, cum vrei ca persoanele din anturajul tău să ți se adreseze. Care sunt limitele pe care le impui în interacțiunea cu aceste persoane și ce permiți dincolo de un limbaj comun. Transpune aceste gânduri raportându-te apoi, tu la tine. Ești critic cu tine? Te apreciezi pentru reușitele tale? Îți adresezi, mental, încurajări spre reușită? Cât de mult te blamezi?
Începând cu partenerul de viața, continuând cu copiii, ducând mai departe relaționarea cu colegii de serviciu sau vecinii din apropierea casei tale, în orice ocazie a parcursului tău zilnic, ești nevoit să comunici.
Modalitatea în care o faci îți va defini caracterul, îți va evidenția calitățile și abilitățile de a te face înțeles sau de a fi un ajutor pentru alții, iar prin învățare îți poți îmbunătăți felul în care ajungi, prin comunicare, la ceilalți.
Suntem tentați să spunem, cu toții, că știm să comunicăm. Ce înseamnă să comunici de fapt? Comunicarea nu înseamnă impunere de subiect sau hrănire de orgoliu că poți uzita cuvinte elevate. Comunicarea este uniune, este un schimb reciproc, atrage empatie, aplecare către subiect, realizarea unui ajutorul pe care îl poți oferi unei situații în nevoie, găsire de soluții, crează confort, siguranță și plăcerea participării la un dialog viitor.
Dar, ca toate aceste elemente să creeze un întreg și să te definească este nevoie de răbdare, acceptare că există loc de mai bine, preocupare spre creștere și evoluție, toate ducând, în final, la îmbunătățirea calității vieții și a mediului în care îți desfășori zilnic, procesul existenței.
Cum este comunicarea ta astăzi? Ai observant vreo schimbare față de ziua precedentă? Relaționarea ta este cea corectă, așa cum ți-o dorești?
Prin programul ,,Arta comunicării” poți învăța câteva tehnici de comunicare care îți vor fi benefice în viața de zi cu zi.