Ce este respectul şi cum se manifestă?
Respectul începe cu tine. Ca orice componentă valoroasă a caracterului tău, respectul ocupă un loc fruntaş. Poate cel mai important, atunci când vrei să aşezi valorile personale într-o ordine.
De ce atât de sus? Pentru că, atunci când ştii să te respecţi, ai grijă de tine, poţi să fii autentic, să elimini tot ceea ce nu îţi este potrivit, să refuzi anturaje greşite, să oferi respect altora, să fii bine cu tine şi alegerile tale. Chiar şi să te retragi atunci când observi că respectul tău poate deveni o unealtă de lucru pentru cei care vor să îşi arate micimea în faţa ta.
“Ce ţie nu îţi place, altuia nu îi face!”
Este o zicală simplă, cu o esenţă profundă.
Şi este de bun simt să respecţi. Ceea ce manifeşti, atragi, aşa că, dacă vrei să fii respectat, respectă.
Oare? Respectul este un exemplu de structură umană sănătoasă, este un mod de a influenţa pozitiv acolo unde trădarea defineşte individul, este un ghid lăsat liber să fie “citi” dacă se doreşte.
Atât timp cât ai această valoare impregnată în structura ta, ea se arată natural şi nu necesită un efort condiţionat pentru a se manifesta.
Este adevărat faptul că, nu toţi avem în caracter respectul. Mulţi aleg minciuna, eschivarea, fuga, trădarea, adică acea zonă de umbră în care îşi duc existenţa măcinaţi de teamă sau alte explicaţii personale.
Ce înseamnă asta? O lipsă de respect faţă de ei înşişi şi implicit faţă de orice şi oricine de pe lângă ei.
Nu te lăsa descurajat de un asemenea comportament exterior. Când îl întâlneşti, dă-ţi o explicaţie a motivului venirii lui şi alege să abandonezi acea zonă greoaie.
Nu te considera laş pentru decizia ta şi nicidecum neputincios în a lupta cu un asemenea tipar uman.