Structural avem tendinţa să ne comparăm, să analizăm, să creăm şabloane, să ne aliniem în tipare, să ne lăsăm purtaţi de tipologii, situaţii care dau naştere unor emoţii, gânduri şi trăiri.
Câteodată pline de entuziasm şi încredere, altă dată remuşcările şi starea de nemulţumire stau la baza analizei tale.
Care este scopul acestor evaluări? Îţi creează variante de lucru cu tine. Fie întocmeşti o listă cu ceea ce ai realizat într-un an, fie evaluarea ta va cuprinde ceea ce nu ai realizat într-un an. În esenţă lucrurile sunt aceleaşi, depinde de unghiul din care le priveşti.
Sunt acele momente în care poţi să îţi asumi, conştient, situaţiile pe care le-ai parcurs într-un an din viaţa ta şi le apreciezi ca reuşite. Ele îţi dau o stare de mulţumire că nu ai stagnat, că ai ajuns la rezultate, chiar dacă în mintea ta s-a aflat dorinţa de mai mult.
Varianta de analiză din perspectiva a ceea ce nu ai realizat, îţi va umbri total reuşitele. Iar gândul tău te va trage mereu, cu o forţa mai mare, spre starea de nemulţumire.
Tendinţa generală este să începi cu lucrurile pe care nu le-ai făcut şi rişti să rămâi ancorat în faza de “NU”. Iar dacă vrei să fie şi mai dramatic, te compari cu alţii, pe care tu îi consideri mai “realizaţi” şi este suficient.
Deja te-ai blocat, îţi adresezi mental tot felul de gânduri de neputinţă, de neîncredere, de regret că anul a trecut degeaba, că alţii au şi tu nu, că viaţa este grea, iar pe tine nu te-a ajutat nimeni.
Aceasta nu este o variantă de a te încuraja că poţi mai mult, că ai capacitatea să îţi depăşeşti limitele, că eşti într-o formă bună a vieţii tale şi de aici poţi doar să creşti, dacă eşti perseverent şi munceşti, că micile tale realizări îţi sunt datorate şi nu le-ai primit cadou.
Cu greu mintea ta are puterea să analizeze cu prioritate lucrurile îndeplinite, care ţi-au adus un plus de valoare într-un an şi nu vezi că meritul este numai al tău.
Dacă alegi să vezi reuşitele tale din perspectiva pozitivă vei reuşi să elimini sentimentul de dezamăgire.