O temă de analiză și reflecție: necenzurat despre tine.
Te-ai gândit vreodată la tine fără îngrădire, limite impuse, concepții moștenite, la tine în cea mai pură formă în care vrei să trăiești? Cum ar arăta acea analiză? Cum ai fi tu în această stare liberă a ta?
“Libertate!” nu este un simplu slogan. Este o formă pură de existență, spre care fiecare dintre noi tinde. Și unii chiar reușesc să o experimenteze. Cum reușesc unii și alții nu? Cred că diferența constă în alegeri, conștientizare și asumare.
Chiar dacă vii, în această experiență umană, într-o familie de la care, conștient sau nu, îți adopți comportamente, nu este obligatoriu ca aceste prime comportamente moștenite să îți călăuzească întregul parcurs în viață.
Poți alege ce ți se potrivește din ceea ce ai cunoscut deja și poți de asemenea alege, ce ai putea să îmbunătățești sau să experimentezi nou, astfel încât să ajungi la o stare a ta proprie care să te definească.
Poate nu știi cum ești, cine ești, care este menirea ta, ce te definește, ce îți place, ce capacități ai, care îți sunt valorile, ce principii de viață te călăuzesc spre obiectivul tău sau poate nici obiectivul nu ai reușit să îl deslușești.
Și este firesc să fie așa! Dacă ai ști de la început toate acestea ai fi deja o ființă perfectă, ceea ce nu există ca noțiune umană. Iar dacă ar exista perfecțiune, nu ar exista evoluție.
Așa că încetează să te iluzionezi într-o direcție greșită sau inexistentă și începe un proces de analiză, în mod necenzurat, despre tine.
Ușor de spun greu de făcut! Oare? Deloc!
Iată câteva idei:
1. Definește-te!
Cine ești?
Când te gândești la tine și încerci să găsești un răspuns la această întrebare, evită să începi cu a defini profesia pe care o întreprinzi zilnic.
Întrebarea se adresează ție, ca ființă umană și caută un răspuns profund în interiorul tău, dincolo de nominalizarea școlii pe care ai urmat-o sau câte bunuri materiale ai acumulat până la acest moment. Așadar, cine ești?
Cum ești tu astăzi?
Chiar dacă ai în minte un istoric rapid a ceea ce ai făcut până astăzi, întrebarea este adresată la momentul prezent. Nu te amăgi și nu te lasă dus în direcția a ceea ce ți-ai fi dorit să fi sau să ai, oprește-te la o stare de fapt a zilei de astăzi, când faci analiza.
Ai vrea ceva diferit?
De fiecare dată când crezi și simți că ai putea mai mult, că ai putea acționa diferit, că poate ar mai fi ceva acolo și vrei să afli, vezi cât de motivat ești în acea direcție. Nu te îngrădi, mergi înainte!
2. Caută-ți valorile!
Ce te ghidează în viață?
Ți-ai adresat vreodată, în mod conștient această întrebare? Mă refer la acea analiză interioară pe care ai făcut-o și care a scos la suprafață acele lucruri, acei oameni sau acele stări de fapt care îți călăuzesc parcursul zilnic.
Cât de mult te lași influențat din exterior?
Care sunt valorile tale care te fac unic? Să fie empatia, curajul, încrederea, creativitatea, corectitudinea, iertarea, generozitatea? Mai poți adăuga și altele?
Asigură-te că valorile care te definesc îți aparțin, că te identifici cu ele și prin ele și nu sunt elemente preluate de dragul de a fi “în rând cu lumea”.
3. Acceptă-te așa cum ești!
Greșeala majoră pe care o poți face este să te compari cu alții și să concluzionezi că nu ești bun de nimic.
Ca să nu cazi în această capcană este important ca, la finalul analizei necenzurate despre tine, să concluzionezi că ești bine așa cum ești, iar dacă ceva nu îți place sau crezi că ai vrea diferit, să acţionezi să îmbunătățești.
Nu există individ uman perfect, iar viața altora nu este mereu ceea ce pare. Așa că nu te lasă influențat de iluzie. Mai bine bucură-te de ceea ce ești, de ceea ce îți place, de ceea ce poți genera bun în jurul tău, savurează din plin unicitatea ta!