Infidelitatea nu are la bază un principiu sănătos de viaţă. Este echivalentul trădării şi naşte suferinţă, ruptură, dezechilibru.
Când eşti trădat, umilinţa îşi face apariţia şi odată cu ea nevoia ta de a atribui vina celuilalt pentru gestul său de a te trăda. Sau, mai grav, dorinţa de răzbunare.
Care pot fi cauzele unui moment de trădare? Sunt multiple şi greu de limitat.
Dar un gest de trădare nu îşi are întotdeauna originea exclusiv în neputinţa celuilalt de a fi responsabil de alegerile sale, de mule ori şi tu ai partea ta de culpă.
Iar dacă îndreptăm subiectul spre tine, întreabă-te, când ţi-ai fost infidel ultima dată?
Surprins? Nu ar trebui. Infidelitatea faţă de tine începe cu momentul în care te ignori total în viaţa ta şi laşi loc altora să decidă în locul tău, să îţi traseze limitele, să îţi dicteze drumul şi, ca să fie şi mai sigură trădarea ta, te mai “ajută” să crezi că tu eşti singurul vinovat pentru starea în care te afli.
Oricât de paradoxal ar suna, este adevărat! Nimeni din exterior nu are putere asupra ta, dacă tu nu permiţi acest lucru.
Tu poţi limita interacţiunea celorlalţi în viaţa ta, la fel cum tot tu eşti cel care, în semn de fidelitate faţă de sine, te poţi pune pe primul loc în orice situaţie, indiferent de consecinţe.
A fi fidel faţă de tine nu înseamnă a ignora totul în jur, a deveni nepăsător, a stabili interacţiuni antisociale, a te izola într-o buclă a iluziilor, în ideea că doar tu contezi şi restul, treaba lor.
Totul în jur ar putea să funcţioneze normal dacă s-ar afla într-o stare de echilibru. Iar în acest peisaj ideal şi tu te-ai putea integra fără prea mare efort.
Dar cum oamenii încă opun rezistenţă naturalului şi găsesc tot felul de căi nesănătoase să se saboteze, este evident că mai avem de lucru până ajungem la acea stare naturală de echilibru.